Dr. Branko Dukić ponovno predsjednik Lige protiv raka Zadar

Piše: Hana Radulić20.03.2015.
Foto: Fabio ŠIMIĆEV
Liga protiv raka Zadar održala je u srijedu izbornu Skupštinu na kojoj je za predsjednika ponovno izabran dr. Branko Dukić, a izabrani su i ostali obnašatelji dužnosti u Ligi s obzirom da je dosadašnjim članovima svih tijela Lige istekao mandat. Dr. Dukić je vodstvo ove zadarske udruge, osnovane davne 1967. godine, preuzeo u prosincu 2013. godine od dr. Josipa Bubičića koji je tada iz osobnih razloga razriješen s te funkcije.
 -- Foto: Fabio ŠIMIĆEV

Na izbornoj Skupštini, održanoj u prostorijama zadarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora novi-stari predsjednik podnio je izvješće o radu Lige u razdoblju od 11. prosinca 2013. do 18. ožujka 2015. godine, u kojem je naveo neke od najvažnijih aktivnosti u proteklome periodu, kojima je Liga dala svoj doprinos u poboljšanju zaštite stanovništva na zadarskom području od onkoloških bolesti, te pridonijela osvješćivanju javnosti o važnosti prevencije i liječenja raka.

Tako je, podsjetio je ukratko dr. Dukić, Liga u suradnji s Općom bolnicom Zadar osnovala Savjet za poboljšanje kvalitete medicinskih usluga, koji za cilj ima unaprijediti kvalitetu pružanja medicinskih usluga. Zajedno s Domom Sv. Frane i Udrugom katoličkih medicinskih sestara i tehničara Liga je pokrenula inicijativu za osnivanjem posudionice medicinskih pomagala, a u navedenom razdoblju sudjelovala je u mnogim drugim humanitarnim akcijama kao što su Dan mimoza, Svjetski dan bolesnika, Svjetski dan borbe protiv raka, te u posljednjoj humanitarnoj akciji, kada je prilikom Svjetskog tjedna glaukoma zajedno sa županijskom Udrugom slijepih sudjelovala u organizaciji humanitarnog turnira u pikadu.

Također, Liga protiv raka Zadar već šest godina organizator je akcije “Smijeh kao lijek, smijehom protiv raka”, kojom Liga u Zadar dovodi najveće hrvatske kazališne umjetnike, a novac od prodaje karata za kazališnu predstavu namijenjen je oboljelima od zloćudnih bolesti.

U izvješću o radu nije izostala ni informacija o doniranom stanu na Poluotoku kojeg je oporučno Ligi darovala Dobrila Švelec, supruga akademika Franje Šveleca o čemu je Liga obaviještena tek nakon smrti supružnika Švelec.

– Stan, koji na tržištu vrijedi više od milijun kuna, odlučili smo zadržati, urediti i iznajmljivati, i od toga novca dobiti u Splitu pet dvokrevetnih soba s kupaonicom koje bi za smještaj koristili onkološki pacijenti iz Zadra koji u Split moraju odlaziti na liječenje, obavijestio je nazočne članove Lige dr. Branko Dukić, naglasivši još uvjerenje kako će u narednom periodu Liga imati prilike i mogućnosti ispuniti sve zacrtane ciljeve, te se ujedno zahvalio svim članovima koji svoje slobodno vrijeme koriste za pomaganje oboljelima od malignih bolesti, kao i onima koji na bilo koji način podupiru rad Lige.

Izvješće o radu Nadzornog odbora Lige podnio je dr. Petar Lozo, a Skupština je iskorištena i kako bi se uskladio rad Lige s novim Zakonom o udrugama i tim novinama prilagodio Statut Lige, što je također jednoglasno usvojeno.

Za dopredsjendicu Lige ponovno je izabrana mr. sc. Lada Šokota, a za tajnika Vladislav Tomčuk. Za članove Predsjedništva izabrani su mr. sc. Lada Šokota, dipl. oec., dr. Gordana Karuza, dr. Vesna Dobrić-Telesmanić, dr. Renata Žunić-Sabalić, dr. Stela Klepac-Erstić, Željko Uzelac, dipl. oec., dr. Anamarija Markulin, dr. Rada Miljanić i Mirka Batur.